Les claus per resoldre conflictes

Com diria Galtung, matemàtic i sociòleg expert en conflictes i estudiós de la pau, el conflicte és una cosa òbvia, evident, indiscutible a la vida, però no té perquè acabar malament, de forma agressiva. Com qualsevol organisme viu, els conflictes tenen un cicle de vida: apareixen, creixen, arriben al seu punt culminant de màxima tensió, declinen, desapareixen i poden reaparèixer. La clau està en com gestionar-los, en com transformar-los perquè no generin violència (recordem que la violència verbal és tan nociva com la física).

Alguns experts en el tema de les relacions, entre ells Gottman (1998), van investigar què feien aquelles parelles on la relació era duradora i funcionaven bé ... i segons sembla que aquestes parelles els dissolen, els dilueixen; és com si s'evaporessin. No vol dir que els ignorin o que evitin les discrepància, cosa poc sana des del punt de vista relacional, simplement no es disputen el primer premi; o sigui, el tenir la raó. No preval el guanyar, sinó que el que importa és la parella.

Per això, a l'hora de tractar les seves diferències utilitzen mecanismes de reparació apresos en l'afecció segura.

La manera de gestionar el conflicte, més que la resolució del mateix, és el que permet a l'altra part sentir-se estimada i respectada. Un cop més, la importància també de la forma i no només del contingut.

A l'hora de formar parella no podem descarregar-nos de la visió del món que portem programada, generada en gran part dins de la nostra família. Potser el que costi més sigui més d'acceptar que hi ha una altra visió del món, que aquesta pot ser igual de vàlida que la nostra.

Tanmateix, l'aparició dels "4 genets de l'Apocalipsi" poden desestabilitzar una relació; aquests són: les crítiques, estar a la defensiva (fruit de l'excés de sensibilitat a les crítiques), el menyspreu i la retirada emocional (és a dir, convertir-se en un mur de pedra a l'hora d'interaccionar amb la parella). És ben cert que el clima en que es desenvolupa un conflicte pot conduir a la pau o, per desgràcia, a la pitjor de les guerres.

I això és aplicable a altres relacions. És clau saber defensar els seus drets sense que això impliqui iniciar una guerra amb una altra persona.Dilexia

Una reflexió de:

Ana Inés