Aprendre d’una manera diferentCom puc ajudar al meu fill o a la meva filla en les seves tasques escolar? És necessari que faci més deures dels que li donen a l’escola perquè vagi millorant?

Aquestes són algunes de les preguntes que moltes famílies es plantegen per poder ajudar als seus fills i filles a millorar a l’escola. Està clar que és important que els alumnes facin les tasques que els manen els seus mestres, perquè els ajuda a aprendre a nivell de coneixements i de responsabilitats, però no és necessari que nosaltres els hi posem feina extra des de casa. Sovint les tasques de la nostra vida quotidiana i el joc poden ser els nostres grans aliats per ajudar-los a treballar diferents àrees de manera més dinàmica i divertida.

Què puc fer si no li agrada llegir i/o ha de millorar la seva escriptura?

El pitjor que podem fer és comprar-li un llibre i obligar-lo a llegir-lo, ja que així potenciarem que encara li agradi menys la lectura. Hem de tenir clar que l’important és que el nen o nena llegeixi i que es vagi motivant per fer-ho. Podem començar llegint coses que li agradin i que tingui un sentit per ell/a:

- Poden llegir còmics, acudits, endevinalles o contes curts que els facin gràcia.
- Podem intercalar paràgrafs: un el llegim nosaltres i l’altre el llegeix ell/a.
- Pot ser l’encarregat/da de llegir les instruccions d’un joc i després explicar-nos a la resta que és el que hem de fer i jugar junts.
- Si volem anar al cinema pot llegir les sinopsis de les pel•lícules i així entre tots podem decidir que anem a veure.
- Si li agraden els esports podem captar el seu interés sobre alguna noticia del diari i animar-lo perquè la llegeixi.
- Si té dubtes sobre algun tema o lloc, podem cercar-ho amb ell/a per Internet i que llegeixi el que va descobrint.
- En visites culturals (museus, teatres, etc.) podem fer que cadascú expliqui alguna de les peces i llegeixi el que hi ha indicat o el prospecte.
- Si li agrada molt una cançó, el podem animar a que escrigui la lletra o la busqui per tal de saber de què va la cançó.
- Pot ser l’encarregat/da de fer la llista de la compra. Aquí haurà d’apuntar el que li diem, i pot ser l’encarregat de llegir que hem de comprar i anar-ho marcant quan ho tinguem. Amb la llista de la compra fins i tot podem treballar càlcul mental fent que calculi el canvi que ens hauran de tornar o quants diners necessitarem per comprar una cosa determinada...
També pot ser l’encarregat de buscar indicacions de com arribar a un lloc determinat i deprés guiar-nos. En aquest cas també està treballant l’orientació i coordinació, així com expressió per indicar-nos de quina manera poder arribar millor.
Aquest és un clar exemple de com moltes tasques de la nostra vida diària reforcen algunes d’aquestes àrees, sense necessitat de fer fitxes o “asseure’ls” a treballar; alhora veuen la utilitat d’alguns dels coneixements i potenciem el seu sentiment de responsabilitat.

A part de la lectura, com puc potenciar altres activitats?
- Jocs de taula que ens ajudin a treballar l’atenció (Lince o Dobble), el raonament de l’espai (Laberint, Tangram), etc.
- Jocs amb les paraules: la frase encadenada, la paraula encadenada (ca-sa, sa-ba-ta, ta-ca...), buscar paraules relacionades amb una temàtica concreta i/o amb una lletra determinada, jugar junts al penjat, endevina de quin objecte parlo fent algunes descripcions, i fins i tot podem prohibir algunes paraules...
- Fer puzzles, és una bona activitat per ajudar a organitzar informació i treballar l’orientació espacial, i també treballa tota la part de coordinació i de motricitat fina.
- Jocs de mímica o de fer un dibuix i endevinar de que es tracta, en aquest també treballem la lògica, l’expressió, la creativitat i l’atenció.
- Canviar 5 objectes de lloc d’una habitació i trobar que s’ha modificat..., jugar a fred i calent..., aquest són jocs de memòria i atenció, fàcils de fer, que ajuden a passar una bona estona.
- Aplicacions gratuïtes per les tablets que poden ser jocs de diferències, de resoldre enigmes... que també poden ser d’utilitat per treballar diferents àrees.

Podeu potenciar un reforç en l’aprenentatge del vostre fill/a de diferents maneres. Aquí només us hem deixat unes idees però us animem a fer volar la vostra imaginació i la dels vostres fills per descobrir quins jocs us són de més utilitat o quines tasques podeu potenciar per millorar alguns punts en concret.Segur que us sorprendreu!

Una reflexió de:

Gemma Rodoreda