4 claus per no perdre la motivació davant la feinaQuantes vegades ens sentim frustrats per no haver aconseguit les nostres metes? Quants projectes, tant laborals com personals, hem iniciat amb ganes i ens hem acabat perdent en el camí, deixant-ho tot a mitges? Quants cops ens hem intentat convèncer-nos a nosaltres mateixos de que realment no ens feia tanta il•lusió aconseguir aquell objectiu? Sovint, per molt que vulguem arribar a un destí, acabem perdent la motivació pel camí.

En el moment d’iniciar una nova tasca, un nou projecte o fins i tot un nou propòsit personal, és molt important que prenguem consciència de la situació i tinguem presents quatre punts:

1.- Quin objectiu o meta vull aconseguir?

És bàsic conèixer el nostre objectiu, tenir-lo ben definit, ja que és un dels errors més freqüents que solem fer. Això fa que es quedin perduts pel camí sense acabar de veure clar a quin punt hem d’arribar. Ens ajudarà també a redefinir metes poc realistes, aquelles que, per molt que ens esforcem, difícilment podrem assolir. Aquí en solem topar amb objectius a molt llarg termini que, en no veure resultats immediats, fomentin una disminució de la nostra motivació i el conseqüent abandonament de la meta plantejada.

Desglossar el nostre objectiu en petites metes a curt termini de manera concreta, ens ajudarà a veure que anem avançant.

2.- Per què vull aconseguir aquest objectiu? Què m’aportarà?

Cal donar una resposta clara que ens ajudi a definir QUÈ ens mou en les tasques a realitzar, és a dir si és intrínseca o extrínseca. La motivació intrínseca és aquella que es mou per inquietuds pròpies de l’individu, per la satisfacció de fer alguna cosa per un mateix i no per la recompensa externa que pugui obtenir. En aquests casos és més fàcil que es mantingui, mentre que si depèn de factors externs la podem perdre amb més facilitat.

3.- Què he fet fins ara i de quines eines disposo per aconseguir-ho?

Quan ens plantegem aquesta pregunta és el moment en que hem de tenir presents els nostres punts forts i els nostres punts dèbils. Requereix, doncs, d’un bon autoconeixement i ser sincers amb nosaltres mateixos; així, serem més conseqüent amb les nostres habilitats i capacitats. Ens permetrà ser previsors i redefinir millor els nostres objectius inicials. En aquest procés cal reconèixer el camí que ja hem fet, així com els errors comesos fins a aquest moment.

4.- Quins obstacles em puc trobar?

En aquest cas hem de tenir present el nostre context i la nostra situació actual, tant a nivell extern com respecte les emocions que ens poden estar afectant. D’aquesta manera podem anticipar-nos al que pot passar i ser previsors en determinades situacions, evitant la desmotivació davant dels obstacles. Ser-ne conscients ens ha de servir per aprendre i poder millorar, evitant així que es repeteixi o cronifiqui.

Responent aquestes preguntes li donem un sentit a la feina que anem a realitzar i mantindrem la motivació. Ens resultarà més fàcil assolir el nostre objectiu i sentir-nos més satisfets.motivacio

Una reflexió de:

Gemma Rodoreda